petak, 14. prosinca 2012.

FRANCIS FORD COPPOLA

Francis Ford Coppola rođen je 7. travnja 1939. u Detroitu, Michigan, kao drugo od troje djece Carminea Coppole, u to vrijeme prvog flautista simfonijskog orkestra iz Detroita, i njegove žene Italie. Obitelj se ubrzo preselila u predgrađe New Yorka, Long Island, gdje je Francis proveo ostatak djetinjstva. Kao dječak prebolio je dječju paralizu koja ga je veći dio djetinjstva prikovala uz krevet. Rabeći očevu 8-milimetarsku filmsku kameru, počeo je snimati filmove s deset godina. Pohađao je sveučilište Hofstra gdje je diplomirao filmsku režiju te je preselio u filmsku školu sveučilišta u Los Angelesu  gdje je snimio brojne kratke filmove.
 Coppolin otac, Carmine, bio je glasoviti skladatelj i glazbenik, a napisao je glazbu za mnoge sinove filmove; njegov nećak Nicolas Cageje poznati glumac.
             NAGRADE:
  • Osvojio je pet Oscara: za režiju (Kum II), najbolji film (Kum II), najbolji adaptirani scenarij (Kum i Kum II) i najbolji originalni scenarij (Patton).
  • Dobitnik je četiri Zlatna globusa: za režiju (Kum i Apokalipsa danas), najbolju originalnu glazbu (Kum) i najbolji scenarij (Kum).
  • Dobitnik je BAFTA nagrade za najbolju režiju (Apokalipsa danas).                 
  • S filmom Drakula osvojio je nagradu Saturn za najbolju režiju.


2 komentara:

  1. Sviđa mi se to što je kao djete uspio preboliti dječju paralizu, i postigao puno toga u životu.

    OdgovoriIzbriši
  2. sviđa mi se to što je osvojio toliko puno nagrada.

    OdgovoriIzbriši